marți, 15 februarie 2011

Ceremonii si Ritualuri



Urmatoarele invataturi, cea mai mare parte din ele provenind de la Sandra Ingerman, se vor referi la
Ceremonii si ritualuri

Scopul acestora, functie de imprejurarile in care sunt savarsite, este de a onora spiritele, de a celebra viata si schimbarile naturale, de a pecetlui un rit de trecere ori de a aduce multumiri sau a crea schimbari; insasi indeplinirea ceremoniei sau a ritualului, oricare ar fi aceasta/acesta creeaza transformare.
Samanii au capacitatea de a accesa informatii cu ajutorul aliatilor lor invizibili, pentru a se ajuta pe ei insisi, familiile sau comunitatea in care traiesc; aceasta capacitate le da posibilitatea de a actiona ca vindecatori, preoti sau preotese, psihoterapeuti, mistici si povestitori.
Ceremonialul constituie o parte vitala a procesului de vindecare si nu are importanta daca vindecatorul poarta un halat alb si stetoscop ori are corpul pictat si poarta o cununa de pene; nu are importanta ceea ce faci, ceea ce conteaza cu adevarat este ca faci acea lucrare, oricare ar fi aceea si ca intentiile tale si binenteles ritualul sa vina din inima. Astfel, asa cum ne aminteste Villoldo, ritualul savarsit din toata inima ne permite sa transcendem rolurile si credintele noastre limitatoare si sa experimentam nivelele cele mai elevate ale fiintei noastre.
In aceeasi idee, citez din postarea lui Aurel Mocanu: .
Jose Stevens spune ca in timp ce toti samanii practica diverse ceremonii si ritualuri, unii dintre acestia fac o specializare din asta si sunt chemati in diferite ocazii special pentru a prezida ceremonii mai mari, mai complexe, ce pot tine cateva zile si nopti; acestea cuprind cantece ce se canta cateva ore, dansuri complexe, rugaciuni si binecuvatarea a sute de persoane.
Ceremoniile, in sens general, au rolul de a onora diferitele tranzitii pe care le traim in trecerea noastrea prin viata; in culturile samanice, acestea erau indeplinite cu ocazia nasterii unui copil, pentru a marca diferitele etape ale vietii, inclusive casatoria sau pentru a onora tranzitia noastra finala catre lumea spiritelor, la moartea corpului fizic. Exista ceremonii de doliu la moartea cuiva drag precum si ceremonii care marcheaza rituri de trecere la tranzitiile din viata unei persoane, in special acele initieri ce marcheaza trecerea de la copilarie la maturitate. La fel, exista ceremonii ce sunt indeplinite pentru a venera stramosii ce ne-au dat viata.
Ceremoniile samanice, de asemenea, onoreaza ciclurile Naturii; pentru o comunitate agricola, de exemplu, acestea se fac la vremea insamantarilor, pentru a onora strvechile spirite ale Naturii si pentru a le invita sa sustina oamenii cu o recolta buna.
Ceremoniile deschid linii de comunicare intre o persoana si puterile universului si intaresc relatia noastra cu spiritele noastre calauzitoare.
Ceremoniile aduc schimbare, de aceea ele sunt un instrument puternic pentru acei ce sunt pregatiti sa faca aceasta in viata lor.
Strict sensu, ceremoniile au o structura predeterminata si un scop clar; astfel, fiecare participant are un rol predefinit si desigur pastreaza capacitatea de a crea schimbari ce nu pot fi subestimate, in special in a ajuta mentinerea unui echilibru fizic si metafizic al unei comunitati date.
Ritualul, pe de alta parte, este mai deschis; cand suntem angajati intr-un ritual, intotdeauna avem o anume intentie, chiar daca rezultatele pot fi diferite de asteptari.
In ceremonii, practicantii au controlul de la inceput pina la sfarsit, pe cand in ritual spiritele conduc iar rezultatele pot fi cu adevarat uimitoare.
Sandra povesteste ca foloseste cuvantul ritual pentru a desemna munca de vindecare ce presupune repetarea in fiecare zi, saptamina sau luna, cum ar fi acel ritual tinut zilnic pentru a onora spiritele locului in care traim; o ceremonie se poate tine o data pentru sine sau impreuna cu un grup, in mod obisnuit pentru un rezultat dorit.
Se poate tine o ceremonie sau un ritual aproape pentru orice; Sandra spune ca tine ceremonii pentru a reduce acele credinte si atitudini ce nu ne lasa sa ne folosim energia creatoare pentru a crea o viata mai buna pentru planeta si pentru noi insine. Putem utiliza ceremonia pentru a manifesta ceva ce vrem, ce putem sa adaugam potentialului nostru creator, lucrand in parteneriat cu fortele creative ale Universului.
Vom continua in postarea urmatoare cu invataturi despre principalele ingredient ale unei ceremonii si a ritualului, apoi cu descrierea unor diverse ceremonii si ritualuri.
Pina atunci, sa ne amintim de ritualul zilnic al binecuvantarilor de dimineata sis a-l folosim pentru vindecarea noastra si a celor din jur.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu