luni, 22 martie 2010

Schimbarile naturale, ciclurile anotimpurilor si ale lunii

Sandra Ingerman ne aminteste ca suntem cu totii afectati de schimbarile naturale, de ciclurile anotimpurilor si ale lunii. Pe masura ce devenim dependenti de tehnologia moderna, suntem parca hipnotizati de stralucirle obiectelor noi din supermarketuri, si ca urmare ne separam de ritmurile Naturii. Avem ceasuri electronice care ne dau desteptarea dimineata, in loc sa lasam soarele si visele noastre sa ne trezeasca, astfel incat uitam ce am visat. Traim in case bine izolate care ne tin departe de schimbarile pe care le aduc anotimpurile. Multi dintre noi nu mai vad semnele Naturii si nu stim cand anotimpurile se schimba, nu le simtim, lasand calendarele sa faca asta pentru noi.

Astfel, ciclurile noastre de activitate si odihna nu curg odata cu cele ale Naturii.

Asta ne aminteste de curentul unui rau, ne aminteste ca daca inotam impotriva curentului raului vom inainta foarte greu, va trebui sa depunem un efort din ce in ce mai mare si mai istovitor.

O posibilitate de a ne alinia cu ciclurile anotimpurilor si ale Lunii este aceea de a ne observa cum reactionam la schimbarile lor, nu sa ascultam prosteste ce ne spun unii si altii, pentru ca fiecare avem ritmul nostru propriu, unii tind sa hiberneze vara si sa fie mai activi iarna, altii, dimpotriva, pot sa fie in interiorul lor iarna.

De asemenea, nu putem pretinde ca toata lumea simte la fel la diferite faze ale lunii. Stim ca luna afecteaza mareele iar corpul uman fiind in cea mai mare parte format din apa, suntem afectati de fazele lunii.

Hank Wesselman povesteste cum un kahuna venerat din Hawai i-a spus odata ca luna este fundatia Pamantului, fara sa explice ce inseamna asta, altadata, atunci cand el a remarcat ca trupul este in cea mai mare parte apa, kahuna i-a spus ca spiritul oceanului se numeste Kanaloa, ceea ce inseamna “pace adanca” sau “invincibilul”, apoi a spus: “Exista un singur lucru in univers ce este invincibil si acela este Aloha- iubirea”. Kanaloa este de asemenea cunoscut ca marele stramos si sustinator al vietii, forta transpersonala de natura duala, atat masculina cat si feminin Iar ca spirit al apei sarate este esenta a orice, oriunde. Atat Kanaloa cat si Hina, spiritul Lunii, sunt priviti ca spirite pazitoare ale casei si sunt invocati pentru vindecare.

Cand ne bazam pe altii sa ne spuna cum sa ne simtim in diferite anotimpuri si la dierite faze ale lunii ar insemna sa adancim separarea noastra de ciclurile Naturii. Mai bine sa observam cum ne simtim in momente si cicluri diferite. E de inteles ca nu ne vom lasa sa ne imbolnavim de fiecare data cand luna este intr-o faza cand nu ne simtim prea energici. Dar putem sa incepem sa ne organizam viata in asa fel incat sa ne lasam mai mult timp pentru odihna in acel anotimp sau in timpul acelei faze a lunii care ne cere mai multa introspectie. Putem sa alegem sa ne acordam mai mult timp noua insine cand avem nevoie si sa ne programam alte activitati, cum ar fi cele de socializare in timpul acelor cicluri care ne sunt de ajutor cand actionam in exterior.

O cale de armonizare cu Natura este aceea de a calatori pentru a afla ciclurile noastre proprii.

Aceasta va fi, de altfel, intentia calatoriei noastre de miercuri, apoi, in perioada urmatoare, vom incepe lucrul cu elementele, acele calatorii, prin care, contopindu-ne cu pamantul, cu apa, aerul si soarele, onorand viata ce ne-au dat-o, le vom permite sa intre in relatie cu noi si sa ne reflecte starea de echilibru de care avem nevoie. Vom cauta impreuna cele mai potrivite solutii ca lucrarile sa le facem in natura, aproape de elemente.

Este un moment minunat, echinoctiul de primavara si foarte aproape de luna plina, pentru a afla ce avem nevoie sa lasam in urma noastra si ce sa cultivam, ce seminte putem sadi in vietile noastre, astfel incat sa ne stralucim lumina, sa ne cultivam darurile, sa ne armonizam cu intreaga Creatie.